donderdag 19 september 2013

2013-08 Braziliaanse kust bultruggen




Volgens het Humpback Whale Institure bij Salvador in Brazilië is het aantal bultruggen voor de Braziliaanse kust verdrievoudigd in de laatste 10 jaar. In 2002 werden er 3000 geteld en in 2012 10.000. Het jagen op walvissen is in 1966 verboden, toen werd het aantal op 1000 geschat.
De walvissen komen hier overwinteren en paren, in de zuidelijke zomer zijn ze in het zuidpoolgebied en eten daar krill en vis.
Er wordt geschat dat er 200.000 bultruggen gevangen en verwerkt zijn  op het zuidelijk halfrond in de vorige eeuw, om met de olie bijvoorbeeld straatlantaarns te laten branden.
Tegenwoordig word de wereld populatie geschat op 80.000


Gelukkig passeerden we de Braziliaanse kust in de goede periode en heb ik er een paar honderd kunne bewonderen en enkele plaatjes kunnen maken.




Het mooie bij bultruggen is dat ze regelmatig uit het water springen, en met hun lange vinnen en de staart op het water slaan zo zie je iets van de dieren en het levert mooie plaatjes op




een moeder met kalf










het geluid van de ademhaling is van dichtbij oorverdovend

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen