zondag 24 juni 2012

2012-06 Nederland Purperreigers

Ik heb het geluk om vanuit een tuin bij een agrarier in de Kop van Overijssel naar purperreigers te mogen kijken, vanaf mijn plek kan ik 3 nesten volgen de lage de middelste en de hoge, van links naar rechts.
Deze volgorde hielden de vogels ook aan met het starten van de nestbouw, de paring en het broeden.
het rechtse, lage nest heeft de oudste jongen.
 Ze worden goed verzorgt door de ouders.Het middelste nest had ook 4 jongen maar de laatste keer dat ik er zat, ongeveer een week geleden, zag ik dat 1 jong buiten het nest werd gehouden door de andere drie, ook tijdens het voeren hielden ze hem/haar op afstand met als resultaat dat er nog drie jongen in en rond dit nest zitten.In dit middelste nest zie je ook meer agressie, misschien dat de ouders niet zo goed zijn als die van het lage nest.
Het hoge, linker nest is als laatste begonnen met het broeden en heeft ook 4 jongen, hier wordt nog gewaakt door de ouders. Hier wacht de ene oudervogel op de ander die weer met een maaltje voor komt.

Dit wachten kan wel 3 uur duren, het geen af en aan van voedsel dus moet er een aardig maaltje door de vogel aangevoerd worden per keer, dit wordt dan uitgebraakt in het nest en soms in een snavel, het is haantje de voorste maar zo te zien komt ook haantje de achterste nog niets te kort links en rechts, in het midden gaat het iets minder denk ik.

een paar weetjes:
Broedtijd: Eind april-juni
Broedsel:  3-5, soms 6
Broedduur: 24-26 dagen, jongen verlaten nest na ongeveer 7 weken.

De aanvoer van genoeg voedsel is natuurlijk een belangrijk iets om een nest met 4 jongen tot een goed einde te brengen, daarom is het van belang dat er voldoende sloten en slootjes in het boerenland blijven. Je ziet steeds meer slootjes gedempt, dit zal een negatief effect hebben op deze rodelijst soort.

5 opmerkingen:

 1. Je hebt echt geluk dat je in de gelegenheid bent om deze nesten te volgen, mooie en unieke beelden!
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohh wat zijn ze toch mooi die purperreigers, je hebt er heel wat bij elkaar gezien, erg mooi om dit via jouw blog te mogen zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Cor,

  Wat heb je toch een mazzel gehad dat je zo'n kans kreeg van deze vriendelijke boer. Wederom een hele fraaie serie waar ik jaloers op ben. Foto 6 is mijn favoriet!


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Magnificas secuencias de estas Garzas imperiales.Un saludo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. bijzonder hoor
  toch zonde dat je dit niet op de populaire vogelsites kunt laten zien.
  compliment
  peter wijn

  BeantwoordenVerwijderen