zaterdag 1 juni 2013

2013-05 Roggebotbos Zeearend geringd

31-05-2013 10:00,  46,5 uur na het ringen van het zeearendjong weer een vertouwd plaatje,
een oudervogel blijft op het nest nadat er voedsel is aangevoerd. Normaal zit er een van de oudervogels of beide vogels op het nest.29 mei 11:30 is het jong door Staatsbosbeheer geringd. 

Klaas van der Wal www.walkyfotografie.nlHet is natuurlijk prachtig om de vogels individueel te kunnen volgen, maar de inpact op de vogels is groot. Vanochtend 31-05-2013 06:30, 41 uur na het ringen is er voor de eerste keer waargenomen dat het jong gevoerd werd, de oudervogel bleef daarna maar 2 minuten op het nest.
De oudervogels waren wel constant aanwezig en de bomen rond het nest maar vertrouwden het niet om op het nest bij het jong te gaan zitten.
30 mei rond 21:00 kwam het vrouwtje met prooi aanvliegen, ze zette de landing naar het nest in maar vlak voor de landing schrok ze ergens van en verdween in een boom achter het nest het jong kreeg de prooi niet.

Je kunt je afvragen of de publiciteit die gegenereerd wordt door pers, genodigden en fotografen ( rond de 13 personen) mee te nemen naar het nest en de verstoring die dit oplevert wel aanvaardbaar is. Een zo zeldzame broedvogel heeft duidelijk rust nodig.
Of het ringen met 3 mensen een ander effect zou hebben gehad weet ik niet, helemaal niet ringen zou een stuk minder stress voor de dieren hebben opgeleverd, en ook de betrokkenen en belangstellenden hadden rustiger geslapen.1 opmerking:

  1. Het is te hopen dat deze pracht vogel niet te veel last heeft gehad van de pers. Prachtig zijn ook je foto's.
    Fijn weekend gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen