zaterdag 6 september 2014

2014-09 Velduilen in de polder.

In mei en juni kwamen er steeds meer meldingen van velduilen in de polder Mastenbroek, het is een goed muizenjaar dus werd er gedacht aan doodtrekkers en overzomerende vogels die gebruik maken van het muizenaanbod. Totdat Freek Veldman ( een bevriende fotograaf) van een kennis te horen kreeg dat hij een velduil had dood gemaaid op een nest. de alarmbellen gingen af en er werd volop gezocht en informatie bij de boeren ingewonnen. Ook bleken er vogels te broeden in Friesland en in de polder Arkerheem. de eerste suggestie was dat het vogels van de waddeneilanden waren maar het aantal broedparen was te hoog. De velduil is een opportunist die gebruik moet maken van goede muizenjaren.
Ik was op vakantie en kon alles volgen op internet.
11-06-2014 waren we weer thuis van vakantie en ben ik direct gaan zoeken naar de velduil om een mooie foto te maken. Vanaf de groene steeg zag ik een velduil op een paal zitten. Direct naar de boer om te vragen of hij of zijn buurman nog een ongemaaid stuk gras hadden staan, dit was niet het geval.
Dan maar foto's van de vogel maken.Hier zit de vogel te roepen

Mijn vermoeden is dat de net nest is uitgemaaid en dat de vogel zijn vrouwtje aan het roepen is. Erg spijtig.
Alle meldingen op Waarneming.nl worden geblokkeerd je kunt dus niet zien waar vogels gezien worden. Het is tijd om te zoeken want zonder bescherming gaan alle nesten eraan tijdens het maaien.
Via het forum van waarneming.nl probeer ik dit voor elkaar te krijgen zodat mensen die tijd hebben de nesten kunnen gaan zoeken de topic
Het komt niet echt aan.

De volgende dag terug om foto's te maken,
De uil was nog aanwezig en ging vliegen na twee rondjes ving hij een muis en verdween hiermee het gras in en kwam even later zonder prooi eruit, dit was interessant. Direct naar de plek gelopen en hier vond ik een nest met twee eieren.

Het bijzondere was dat dit perceel nog niet zo lang geleden gemaaid was, dus de vogels beginnen aan een tweede nest als het eerste wordt uitgemaaid. Een snelle foto van het nest en er zo snel als mogelijk vandoor.
Boer gewaarschuwd, volgende dag nest laten zien en een flink stuk rond het nest afgezet, agrarische natuurvereniging heeft het verder financieel afgemaakt met de boer.

Bij velduilen is het zo dat het vrouwtje broed en het mannetje voer brengt.

Het wakend mannetje.
voor een natuurfotograaf een geweldige kans om deze bijzondere vogel te kunnen volgen.
Ik moest weer aan het werk en moest ik alles achterlaten, ik hoorde dat de vogels geringd zijn, 4 stuks.
Hier een van de kinderen van boer ten Klooster tijdens het ringen


2-09-2014 was ik weer terug van mijn werk, dankzij de jetlag was ik de volgende ochtend  heel vroeg wakker, wachten tot het licht wordt  en dan vroeg richting Mastenbroek  in de hoop dat de vogels nog aanwezig zouden zijn. Ik gaf me zelf weinig kans maar niet geschoten is altijd mis.
Het was mistig dus eerst maar even bij de boer langs en onder het genot van een bakkie koffie even alles weer langsgelopen. gelukkig had hij ze de afgelopen week nog gezien.

Achterin het veld aangekomen zag ik zowaar 2 vogels op paaltjes zitten en zag dat het de jonge vogels moesten zijn, ze hadden volledige vleugels dus geen rui. Even later stak een derde vogel zijn kop boven het gras uit, alleen zaten ze bij de buren.
Omgereden mezelf voorgesteld en toestemming gevraagd, wat geen probleem was en de buurman kon me vertellen dat ze daar meestal zaten en dat hij er de afgelopen week nog 6 had gezien, het gezin was dus nog bijeen.


Twee van de 4 jongen.

Later zag ik er 5 vliegen tussen de bruine kiekedieven

s'avonds teruggegaan voor meer foto's
Dit vond ik langs de sloot tussen een hoop veren, vandaar dat ik er maar 5 zag vliegen die ochtend.
De zon gaat onder het zit erop.

Hopelijk blijven de drie leven.

Voor de polder Mastenbroek is dit het enige geslaagde broedgeval, de rest is gepredeerd of kapot gemaaid. Het geheimhouden van waarnemingen heeft een averechts effect op de bescherming van de velduilen. Als je de nesten niet vind weet je zeker dat er niks van terecht komt.

Gerrit Gerritsen zal een artikel gaan schrijven over dit bijzondere gebeuren in de polder Mastenbroek in het jaarlijks terugkerend blad Vogels In Overijssel kortweg VIO, hierin zullen alle bekende gegevens verwerkt worden.

Volgend seizoen moeten we alerter zijn op de aanwezigheid van velduilen.

1 opmerking:

  1. 10- september velduilen weggejaagd omdat er gemaaid gaat worden, de uilen zitten onder de zuring die hier en daar in het weiland staat. En het ging prima alle uilen gevonden en naar een ander perceel gejaagd.

    BeantwoordenVerwijderen