zaterdag 4 oktober 2014

2014-10 Zakynthos Onechte karetschidpad (2)

In de vorige blog kun je lezen dat we de schildpadden hadden "ondekt". Dat smaakte naar meer dus vroeg uit de veren om op tijd op het strand te zijn. Het leek niet te lukken deze ochtend en we hadden de moed al opgegeven toen ik in de verte meeuwen bezig zag zwarte dingen uit het water te pikken.
aangekomen op de plek bleek dat er uit een nest ongeveer 60 schildpadjes waren gekropen. We konden nog net de laatste 2 aan land fotograferen

een paar plaatjes

en dan naar een 100 meter gezwommen te hebben komen de meeuwen en pikken de padjes uit het waterNormaal komen de nesten s'nachts uit maar deze kwamen rond een uur of acht uit de meeuwen hadden ze voor het oppikken.
Er schijnt een vuilstort te zijn waar de meeuwen hun eten weghalen hierdoor heb je onnatuurlijk grote aantallen meeuwen in het gebied, dit heeft een negatief effect op de schildpadden.
Als je ziet hoeveel reclame er gemaakt wordt voor boottochten om schildpadden te bekijken dan zou je toch een andere benadering van de lokale of Griekse overheid verwachten ten aanzien van afvalverwerking.
De vrijwilligers van Achelon willen deze foto's gaan gebruiken om hier meer aandacht voor te vragen.
Er werd me verteld dat 1 op de 1000 eieren een volwassen schildpad oplevert. Het is een langlevende soort. 

4 opmerkingen:

 1. Fantastische series over deze bijzondere schildpadjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Cor, prachtige series van deze pasgeboren schildpadjes.
  Heel jammer dat de meeuwen daar direct een feestmaaltijd aan hadden (die laatste foto daarvan is trouwens wel prachtig). Ik heb trouwens wel begrepen dat áls het zo'n schildpadje lukt om volwassen te worden, ze verder geen natuurlijke vijanden meer hebben; waardoor ze ontzettend groot en wel 90 jaar oud kunnen worden.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldig ervaring moet dat zijn om ze te kunnen zien. Ben al 3 keer daar geweest maar nog nooit een gezien ook geen volwassene. Het is jammer dat de bevolking van het eiland afhankelijk is met hun inkomen van de toeristen.
  Ik heb een keer gezien vanaf het strand hoe zo'n volwassene schildpad werd omringd door al die boten. Mooie was van het hotel waar we zaten de vrijwilligers van de stichting die zich bekommeren om de schildpadden, een keer in de week een informatie-avond komen geven. Onwijs interessant. Prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen