woensdag 6 mei 2020

2020-05-06 vaartocht IJssel-IJsselmonding Zeearend Roerdomp Roodhalsfuut en nog wat spul.

Het was vandaag een prachtige bijna windstille dag, een mooie kans om de dag op het water door te brengen.Vanuit de bovenhaven, waar mijn bootje ligt, stroomafwaarts richting de IJsselmonding moet je voor Kampen langs.
een visdief op een boei.

Bij de ZC 37 had een blauwe reiger een vis bemachtigd van een aalscholver, een erg grote (ik denk meun), het duurde even voordat de vis weggewerkt was.


Verder de IJssel af richting de ketel, plots zag ik een bever langs de kant stroomopwaarts zwemmen, de boot gedraaid een een stuk verderop aan de wal gegaan in de hoop dat hij zou passeren. nog een stukje stroomopwaarts zie ik vaak beversporen en hier vermoed in een burcht. dus hopelijk passeert de bever.
Ik heb geluk de bever passeert vlak langs.
Heb de bever nog een tijdje gevolgd maar hij ging niet aan land waar in vermoede en bleef stroomopwaarts zwemmen. Het was geen groot exemplaar dus ik denk dat het een jong dier is die een eigen plekje voor zich zelf  moet gaan zoeken.

Aangekomen in de IJsselmonding de motor uit en luisteren naar de vogels, grasmus ,lijster,koekoek, merel. rietgors, fitis en een roerdomp.
De zeearend zat op zijn vertrouwende plek de delta te overzien en zijn nest in de gaten te houden.


de Oeverzwaluw wand was ook weer in gebruik.


Op de terugweg kwam ik nog een paar ruziënde futen tegen.
Doorgevaren naar de roodhalsfuut bij zalk
Een prachtige dag met een aantal mooie soorten, hoop dat er nog vele volgen.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Cor, weer genoten van al het moois wat er te zien is aan vogels en bever. Ook vanaf een boot zo alles te kunnen zien lijkt me zalig. Die bever is wel erg leuk.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen