donderdag 2 oktober 2014

2014-10 Zakynthos Onechte karetschildpad

Een weekje naar Zakynthos een Grieks eiland in de Ionische zee. De verwachtingen waren bij mij niet hoog voor natuurfoto's, maar daar gingen we er niet voor naar toe.
Het weer was mooi en zwemmen en snorkelen stond op het menu.
Overal op het eiland zie je reclame voor Turtle tours om de caretta caretta te zien, een zeeschildpad.
Deze onechte karetschildpad bleek het gedeelte waar wij zaten de stranden te gebruiken om eieren te leggen, Een beetje raar want overal wordt gerecreëerd.
De stranden zijn van 19:00 tot 07:00 gesloten voor publiek en overdag wordt er gevraagd zoveel mogelijk aan de waterkant te lopen.
Achter de strandstoelen zie je matten staan, die staan rondom het nest aan de landzijde zodat bij het uitkomen van de eieren de schildpadjes niet gedesoriënteerd worden door het licht van de wal anders kruipen ze in plaats van richting zee het land op. Ze oriënteren zich op de reflectie van het licht op de zee. Waar geen achtergrondlicht is, is bescherming met een houten frame voldoende. 
Zo je kunt zien is er net een kleintje uit gekropen. Deze hadden we op 1 minuut gemist, toen we kwamen aanlopen was hij net weg.


Het seizoen van het ei leggen duurt van eind mei tot eind augustus dus een volwassen dier werd door ons niet meer verwacht, maar lopend over een bruggetje naar een eilandje zagen we dit exemplaar vlak naast de brug zwemmen.

en dit was de eerste avond op de dag van aankomst, hoe veel mazzel kun je hebben?

Het duur ongeveer 60 dagen voor de eieren om uit te komen, de kleintjes sluipen s'nachts uit dus de kans is erg klein om ze te zien, maar om 07:00 gaat het strand open wie weet hebben we mazzel.
In de verte zagen we een groepje mensen staan, en ja hoor een late. De schaduw is van een been van een vrijwilliger van een Griekse organisatie Archelon. Die kiezel was een zeer grote hindernis.Een helpende hand om de eerste golf door te komen.

zo klein en dan alleen de wijde wereld in, Veel worden er niet volwassen.
zijn eerste stapjesEen heel mooie ervaring en een kers op de vakantie taart


Deze schedel lag op een plank in een bar

4 opmerkingen:

  1. Leuke serie van een strandgast met cameraatje, lekker weer gehad ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een echt natuurmens komt altijd wel iets bijzonders tegen, waar dan ook.
    Zelfs tijdens een gewone vakantie op Zakynthos.


    gr jowan

    BeantwoordenVerwijderen